Ruurd Baane, Ronald Ulrich, Amber Valk, Freek Peters en Gabriël Anthonio schreven het boek ‘Human Capital: Chefsache’. In dit onderzoek van Stichting Management Studies (VNO-NCW) hebben we de uitdagingen en dilemma’s die het investeren in menselijk kapitaal met zich meebrengt vertaald naar praktische inzichten en (voorbeeld)gedrag voor leiders. Mensen zijn geen resources maar assets voor ondernemingen. Human Capital hoort thuis op de bestuurstafel en is chefsache.
In een wereld waarin bedrijfsresultaten voortdurend onder druk staan en de zoektocht naar talent steeds moeilijker wordt, blijkt één factor steeds bepalend voor succes: human capital. Zonder iets af te doen aan het belang van technologie blijkt uit onderzoek dat het de mensen zijn die het verschil maken en bepalend zijn voor de productiviteit van ondernemingen. In een tijd van structurele arbeidsmarktkrapte en veranderende opvattingen over werk zijn medewerkers een onmisbare ‘asset’ – een zachte factor met harde impact.
Kloof tussen woord en daad
Ondanks het besef dat human capital voor veel ondernemingen een van de belangrijkste sleutels is voor business-succes, is de realiteit ook dat er nog vaak licht zit tussen wat leiders zeggen en in beleid verkondigen over het belang van mensen, en wat zij in de dagelijkse werkpraktijk laten zien.
Gelukkig gebeurt er binnen veel ondernemingen al heel veel goeds en zijn er talloze initiatieven. Tegelijkertijd staan die ook vaak los van elkaar, of wordt de bal voor oplossingen bij HR, het middenmanagement of bij teams zelf neergelegd. Veel human capital-opgaven worden complexer en krijgen steeds meer een strategisch karakter, omdat ze directe impact hebben op het verdienmodel, de bedrijfsvoering en de kwaliteit en continuïteit van het primaire proces. Omdat de human capital-opgaven steeds minder los gezien kunnen worden van bredere strategische afwegingen, moeten leiders hun rol pakken.
Om kunnen gaan met paradoxen
Het belang van menselijk kapitaal staat voor geen enkele leider ter discussie. In de praktijk gaan leiders hier heel verschillend mee om, vooral als het spannend wordt. We maken duidelijk dat investeren in menselijk kapitaal loont – mits de juiste keuzes worden gemaakt. En hoewel het makkelijker gezegd is dan gedaan, biedt Human Capital: Chefsache ook de handvatten om hierin het verschil te maken. En dat is nodig, want als leider word je voortdurend uitgedaagd om schijnbaar tegenstrijdige realiteiten te overbruggen en om te kunnen gaan met human capital paradoxen. De keuzes bij het maken van de juiste afwegingen worden in dit boek behandeld aan de hand van vier paradoxen op het gebied van performance, management, medewerkerpropositie en potentieel.
Future fit is Human fit
We bieden leiders een kompas voor het navigeren door de complexe human capital-uitdagingen van vandaag en morgen. Het helpt leiders bij het steeds weer opnieuw positie te kiezen in complexe spanningsvelden. Hoe maak je de juiste afwegingen en welk (voorbeeld)gedrag is daarbij effectief? De handvatten in dit boek zijn gebaseerd op wetenschappelijke kennis én op praktijkinzichten. De praktijkinzichten zijn gestoeld op de openhartige ervaringen van leiders uit 12 onderzochte ondernemingen die hun zoektocht bij de verschillende afwegingen voor dit boek wilden delen.