Wat gebeurt er als een manager gaat werken bij een organisatie zonder geografische grenzen en structuur? Een kijkje in de keuken bij een succesvol internetbedrijf.
Stel je eens voor. Het is je eerste officiële werkdag voor je nieuwe baan. Je agenda voor de komende drie dagen staat vol met inwerktrainingen. 10 minuten voor je eerste afspraak kom je je bed uit. Je pakt een kop koffie en loopt naar je werkplek. Het is amper 15 seconden lopen van de keuken naar je werk. Onderweg struikel je bijna over je hond. Je start je computer op.
Even later zit je via Skype te chatten met een van je nieuwe collega’s die je alles vertelt over wat je moet weten over de manier van werken en diverse systemen. Aan het einde van de dag ben je nog steeds thuis, maar heb je al een derde van je inwerktijd erop zitten.
Dit is het waargebeurde verhaal van Scott Berkun, managementexpert en tevens oud-manager bij Microsoft, die als manager aan de slag ging bij Automattic. Hoewel hij als zelfstandige al het een en ander gewend was, viel hij van de ene in de ander verbazing. Automattic is het bedrijf achter het succesvolle WordPress, een gratis open-sourcesoftwareprogramma waarmee 20 procent van alle websites in de wereld wordt gemaakt en onderhouden.
Toen Berkun in 2010 in dienst trad, was hij de 58e medewerker. Inmiddels telt Automattic bijna 250 mensen, die vanwege de aard van het werk (hoofdzakelijk ontwerp-, ontwikkel- en programmeerwerk) overal over de wereld werkzaam zijn.
Het Nieuwe Werken
Berkun doet letterlijk een boekje open over zijn tijd en over de manier van werken bij Automattic in het boek The Year Without Pants: Wordpress.com and the Future of Work (2013). Je kunt het lezen als autobiografie, maar wie het leest als managementboek, krijgt een interessant inkijkje in de belevingswereld van managers die zich staande moeten houden in een Anglosaksische organisatie zonder geografische grenzen, en met een minimum aan structuur en regels. In Nederland zouden we dit voorbeeld met gemak scharen onder de noemer Het Nieuwe Werken (HNW).
Dit artikel geschreven door Tony Brugman (Bright & Company | HR Strategy) is eerder gepubliceerd in PW De Gids september.
Onderwerpen: Het Nieuwe Werken, HNW, autonomie
Auteur: Tony Brugman (Bright & Company | HR Strategy)
Jaar: 2014
Bron: PW De Gids