Op 22 september vond het jaarcongres HRM in de Zorg plaats in de congreshallen in Den Bosch. Ook dit jaar was Bright & Company present om een bijdrage te leveren. In samenwerking met directeur HRM Ellen Boonen en HR specialist Gert ten Hoven van ’s Heeren Loo (met 16.000 medewerkers de grootste zorgaanbieder voor mensen met een (verstandelijke) beperking in Nederland), begeleidde Ruurd Baane een interactieve sessie over het vraagstuk van de grote arbeidsmarkttekorten in de zorg. Voor veel bezoekers een veelbesproken thema.
De sessie begon met een prikkelende vraag, “Arbeidsmarkttekort in de zorg, bestaat dat eigenlijk wel?’ Als het aan ’s Heeren Loo ligt niet. Je hebt behoorlijk wat mogelijkheden binnen je eigen beïnvloedingscirkel als zorgorganisatie om hier iets aan te doen!
’s Heeren Loo heeft ervoor gekozen om niet te dweilen met de kraan open. Oftewel alle ballen te schieten op werving, met als bijeffect dat een groot deel van de nieuwe mensen na twee jaar weer het pand weer verlaat. “Laten we het anders doen”, dacht Ellen ten Boonen. “Kunnen we ons bestaande potentieel niet beter benutten?” De keuze is geweest om focus aan te brengen en twee zaken héél goed te doen. Ten eerste: proberen bestaande contracten uit te breiden. Ten tweede: de bestaande medewerkers effectiever inzetten.
En daar zijn ze bij ’s Heeren Loo in geslaagd. Na een gedegen bottom-up proces in een pilotregio is (wetenschappelijk onderbouwd en met specialisten van binnen en buiten) onderzocht wat bevorderende en belemmerende factoren zijn voor contractuitbreiding. Want veel medewerkers blijken het wel te willen, maar doen het nog niet. Daarnaast is een proces opgezet om met alle stakeholders een vernieuwende aanpak te ontwikkelen voor de inzet van medewerkers. “Niet meer op de vierkante centimeter, maar één niveau hoger.” Door locatie-overstijgend te plannen en integraal te werken. De uitkomsten van de pilots zijn veelbelovend en laten zien dat er nog veel onbenut potentieel is. Ook is onderkend dat corona een positieve invloed heeft gehad op de realisatie van nieuwe manieren van werken.
Dus de nieuwe manier van werken is in co-creatie met vele betrokkenen in de organisatie ontwikkeld. Maar de organisatie-brede realisatie is vers twee. Dit blijkt in de kern een cultuur- en gedragsvraagstuk. Vanuit die insteek is samen met alle deelnemers tijdens het congres de prikkelende stelling besproken: 'Met een breekijzer en topdown invoeren kom je verder dan weer op de “veranderkundig verantwoorde” manier'. In de zaal werd wat gegniffeld. Na een korte toelichting kwam een levendige discussie op gang. Met als belangrijkste opbrengst: we moeten als HR vaker urgentie creëren, zowel bij middenmanagers om nieuwe werkwijzen te omarmen, maar zeker ook op bestuurlijk en leiderschapsniveau. Het idee dat een verandering een jaar mag duren is wellicht ouderwets denken. Als de verandering binnen drie maanden niet is doorgevoerd is, gaat het ook niets meer worden.